Ramen co to jest
Rāmen (jap. 拉麺 bądź ラーメン) to danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu (wywaru, sūpu, dashi-jiru) i innych składników. Rāmen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Restauracje z rāmenem (rāmen-ya) są w całym kraju, serwując niezliczone regionalne odmiany.
W 1958 roku makaron błyskawiczny został wynaleziony przez Momofuku Ando, tajwańsko-japońskiego założyciela i prezesa Nissin Foods. Nazwany największym japońskim wynalazkiem XX wieku w japońskiej ankiecie, błyskawiczny ramen pozwala każdemu na przygotowanie tego dania po prostu przez dodanie wrzącej wody.
Ramen stał się popularny w Chinach, gdzie jest znany jako rìshì lāmiàn (日式拉麵, dosł. „ lamian w stylu japońskim ”). Sieci restauracji serwują ramen obok wyraźnie japońskich potraw, takich jak tempura i yakitori. W Korei ramen nazywa się ramyeon ( 라면 / 拉麵). Istnieją różne odmiany, takie jak ramyeon o smaku kimchi . Choć zwykle podawane z jajkiem lub warzywami, takimi jak marchewka czy szalotka, niektóre restauracje serwują wariacje ramyeon zawierające dodatkowe składniki, takie jak kluski , tteok lub ser jako dodatki. Poza Azją, szczególnie na obszarach o dużym popycie na kuchnię azjatycką, istnieją restauracje specjalizujące się w potrawach w stylu japońskim, takich jak makaron ramen. Na przykład Wagamama , brytyjska sieć restauracji serwująca dania panazjatyckie, serwuje zupę z makaronem ramen, a w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie Jinya Ramen Bar serwuje ramen tonkotsu. W Polsce ramen jest popularnym daniem gotowym w postaci zup błyskawicznych.
Główne składniki
Japońskie słowo „rāmen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dania, która nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany – w zależności od regionu i specjalności restauracji – z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki, m.in.:
Rodzaje rāmen
Rāmen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz, lokal wymyśla własną recepturę. Wyróżnia się kilkadziesiąt typów dania. Do najpopularniejszych należą:
W 1958 roku makaron błyskawiczny został wynaleziony przez Momofuku Ando, tajwańsko-japońskiego założyciela i prezesa Nissin Foods. Nazwany największym japońskim wynalazkiem XX wieku w japońskiej ankiecie, błyskawiczny ramen pozwala każdemu na przygotowanie tego dania po prostu przez dodanie wrzącej wody.
Ramen stał się popularny w Chinach, gdzie jest znany jako rìshì lāmiàn (日式拉麵, dosł. „ lamian w stylu japońskim ”). Sieci restauracji serwują ramen obok wyraźnie japońskich potraw, takich jak tempura i yakitori. W Korei ramen nazywa się ramyeon ( 라면 / 拉麵). Istnieją różne odmiany, takie jak ramyeon o smaku kimchi . Choć zwykle podawane z jajkiem lub warzywami, takimi jak marchewka czy szalotka, niektóre restauracje serwują wariacje ramyeon zawierające dodatkowe składniki, takie jak kluski , tteok lub ser jako dodatki. Poza Azją, szczególnie na obszarach o dużym popycie na kuchnię azjatycką, istnieją restauracje specjalizujące się w potrawach w stylu japońskim, takich jak makaron ramen. Na przykład Wagamama , brytyjska sieć restauracji serwująca dania panazjatyckie, serwuje zupę z makaronem ramen, a w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie Jinya Ramen Bar serwuje ramen tonkotsu. W Polsce ramen jest popularnym daniem gotowym w postaci zup błyskawicznych.
Główne składniki
Japońskie słowo „rāmen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn” (拉麺), oznaczającego rodzaj makaronu z mąki pszennej, spożywanego w Chinach. Stanowi on główny składnik dania, która nosi tę samą nazwę. Bulion jest przyrządzany – w zależności od regionu i specjalności restauracji – z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub ryb. Do bulionu, oprócz makaronu, dodaje się różne składniki, m.in.:
- wakame – gatunek brunatnic z rzędu listownicowców;
- moyashi, mame-moyashi – surowe lub gotowane kiełki fasoli, często fasoli złotej (jap. ryokutō, fasolka mung, Vigna radiata), dodają słodyczy i chrupkości, podawane w wielu rodzajach rāmen;
- pędy bambusa – shinachiku lub menma, gotowane, cienko krojone, fermentowane, suszone lub konserwowane w soli, a następnie namoczone w gorącej wodzie i soli morskiej;
- chāshū – plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny, popularny dodatek w postaci standardowej: jeden lub dwa kawałki, w przypadku chāshū-men (chāshū-rāmen) – kilka dodatkowych kawałków;
- nori – różne gatunki jadalnych wodorostów;
- negi, cebula siedmiolatka (ang. Welsh onion, Allium fistulosum);
- jajka na twardo lub półtwardo, w całości lub przekrojone na połowę;
- nasiona sezamu;
- kamaboko – pasta rybna zagęszczona skrobią, formowana w wałeczki, gotowana na parze i krojona w plastry. Jednym z rodzajów powszechnie dodawanym jest plasterek naruto-maki, w kształcie gwiazdki, z czerwoną lub różową spiralą w środku.
Rodzaje rāmen
Rāmen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz, lokal wymyśla własną recepturę. Wyróżnia się kilkadziesiąt typów dania. Do najpopularniejszych należą:
- shio-rāmen – stanowi odmianę najbardziej podobną do typowych chińskich dań na bulionie. Jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu, przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa;
- tonkotsu-rāmen – gotowany na wieprzowych kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do bulionu dodaje się niewielkie ilości warzyw i czasem mięsa. Bywa serwowany z pastą z nasion sezamu;
- shōyu-rāmen – wywar z dodatkiem tare (sos do maczania na bazie shōyu lub mirinu) jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. Tę odmianę przyprawia się na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego;
- miso-rāmen – odmiana potrawy, pochodząca z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku.
- chāshū-rāmen – plastry pieczonej wieprzowiny podawane w misce z makaronem rāmen.
- tsukemen – odmiennie serwowane danie, w którym wywar i makaron podawane są w osobnych miskach. Makaron jest gotowany i schładzany, a następnie umieszczany w oddzielnej misce. Proces chłodzenia makaronu, mający na celu wydobycie jego smaku, jest główną różnicą między tsukemen a rāmen. Pozwala on kontrolować, ile makaronu zanurzy się w wywarze, co ma wpływ na jego smak.
Ramen. Click&Collect poleca!
- Makaron nitki Diet Food 0,28 kg
- Zupa błyskawiczna Samyang ostry kurczak
- Zupa Nongshim Soon Veggie Ramyun 112g
- Zupka Makaron Ramen Super Hot Ostry Kurczak 140g
- Zupa Ramen SamYang ostry kurczak 135 g
- Makaron ramen świeży Ita-San 200g
- Bio RAMEN - makaron gryczany soba Diet Food 280 g
- Ramen ostry kurczaka z sosem Jjajang 5x140g pakiet
- Ramyun o smaku kurczaka z kimchi Samyang 135g
- Zupa Samyang Jjajang ramen ostry kurczak 140g
- Zupka potato ramen makaron ziemniak 120g Samyang
- Zupka makaron ramen sos sojowy 89g Ajinomoto
- Blue Dragon Noodle kit zestaw do zupy ramen 201g
- Zupa instant Nongshim Kimchi Ramyun pikantna 120g
- OYAKATA Soy Sauce Ramen Zupa instant 63 g
- Zupka instant Paldo ramen bibim men 130 g
- ZUPKA MAKARON RAMEN SEAFOOD 120g- KOREA - Ostra
- Zupka Ramen Hot Kurczak Jiajang Kubek 105g SamYang
- Zupa Kimchi Ramen w kubku 75g - Nongshin
- Zupa instant Daisho Nagahama Yatai Ramen 188g
- Zupka jin ramen ostra Ottogi koreańska 120 g
- Zupa Samyang Ramen Boeuf & Jambon 65g
- Zupka SamYang ramen ostry kurczak 5x140g
- Zupa Ramen Neoguri Spicy, owoce morza, ostra 120g
- Zupka Makaron Ramen Wegetariańska 5x115g SAMYANG
Ramen wg Ceneo
Informacje
- Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) dostarczone do redakcji lub pochodzące z zewnętrznych serwisów informacyjnych, platform handlowych i programów partnerskich
- Informacja: Na stronie znajdują się linki afiliacyjne, informacje prasowe i prezentacje produktowe
- Informacja: „Na stronie znajdują się linki afiliacyjne programu Allegro Polecam. Jeśli dokonasz zakupu za pośrednictwem linków, mogę otrzymać nagrodę w ramach programu Allegro Polecam”
- Chcesz zaprezentować i zareklamować swoje produkty na naszych stronach - napisz do nas już teraz!